Морковена халва(Gajar ka Halwa)



Когато за пръв път ядох този десерт в Индийски ресторант, много ми хареса и помислих че е тиква. Бях много изненадана когато ми казаха че това са моркови, защото въобще нямаше вкус на моркови. Специфичният вкус идва от кардамома, затова не го пропускайте, без него сладкиша не е това, което трябва да бъде.

2ч.ч настъргани моркови
2 и 1/2ч.ч прясно мляко
2с.л. ghee(индийско масло) или обикновено несолено масло
6с.л. захар(8с.л. ако обичате по-сладко)
6 зърна кардамом или 1/4ч.л. кардамом на прах
1/4ч.ч стафиди(по желание)
2с.л. счукани бадеми
2с.л. кашу или шам фъстък, а може и двете

В тиган с незалепващо покритие разтопете 1с.л. масло, прибавете морковите, объркайте добре и задушете под капак за 5 минути.
Добавете прясното мляко, захарта и зърната кардамом, и варете около 30 минути или докато сместа се сгъсти, като разбърквате от време на време.
Към сгъстената смес прибавете стафидите, кардамома на прах(ако използвате такъв), останалата лъжица масло и ядките, като оставите малко за поръсване отгоре и объркайте всичко много добре, докато се стопи маслото.
Разпределете халвата в купички, чашки или изсипете в малка тавичка и притиснете добре. Оставете да се охлади за 30 минути.
Купичките сервирайте като поръсите с останалите ядки, ако е в чашки може да ги обърнете в чинийки(като на снимката) и да поръсите с ядките. Тавичката може да обърнете в голяма чиния, поръсете с ядките и нарежете на парчета.

Comments

  1. Wow,neveroiaten desert....mnogo fin i interesen.Blagodaria za receptata!

    ReplyDelete
  2. И двете са правилни. На руски по-разпространено е кардамон, докато на английски по-често се среща с "m" в края. В българския се употребяват и двете.

    ReplyDelete
  3. Сега да видим какво ще стане

    ReplyDelete
    Replies
    1. Надявам се да ви хареса крайния резултат!

      Delete

Post a Comment