Начало За нас Реклама Контакти

Спаначени пурички в индийски стил

Снимка за Спаначени пурички в индийски стил
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Макар в тази рецепта броят на ингредиентите съвсем леко да се доближава до типичния за повечето индийски ястия безкрайно дълъг списък от подправки, комбинацията от аромати недвусмислено отправя сетивата към Южна Азия. А пък и, признайте, пуричките изглеждат много добре.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 20 едри спаначени листа
  • 500 г сварени картофи, грубо смачкани
  • 2 с. л. масло
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. джинджифил, нарязан на ситно
  • 1 с. л. къри на прах
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. доматено пюре
  • за паниране:
  • ½ ч. ч.  оризово брашно или нишесте
  • ½ ч. ч. брашно от нахут
  • 1 ч. ч. ледена газирана вода
  • ½ ч. л. сол
  • 1-2 ч. ч. олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Спаначените листа се попарват за 3-4 сек. във вряща подсолена вода и се подсушават.

  2. 2.

    В загрятото масло се слага да се задуши лукът. Добавят се джинджифилът, кърито, кимионът, лютата чушка и доматеното пюре и се разбъркват. Слагат се картофите, сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се охлаждат.

  3. 3.

    От изстиналите картофи се оформят рулца, всяко от които се завива стегнато в по едно или две от спаначените листа. Оставят се 30 мин. на хладно, без да се покриват.

  4. 4.

    На умерен огън се сгорещяват най-малко 4 см олио. Смесват се оризовото и нахутеното брашно със солта и газираната вода. Всяко рулце се потопява в панировката и се пуска да се пържи за около 1 минута в загрятото олио.

Препоръчани напитки: За ароматните пурички с плътен вкус най-подходящото вино е бяло - много свеж млад ризлинг или траминер; добър избор е и едно поохладено сухо розе с по-солидно тяло.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари